Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november is de PVV van Geert Wilders de grootste geworden met 37 zetels, waarmee de partij GroenLinks-PvdA, VVD en NSC ver achter zich liet. Reeds een week later zijn de onderhandelingen begonnen voor het nieuwe kabinet met als verkenner oud-minister Ronald Plasterk, tegenwoordig columnist voor de Telegraaf, nadat de eerste verkenner, PVV-senator Gom van Strien opstapte na een oude fraudezaak.

De voor de hand liggende coalitie, PVV, VVD, NSC en BBB, die samen een meerderheid in de Tweede Kamer zouden halen van 88 zetels, zou zomaar de nieuwe kabinetsopstelling kunnen worden. Makkelijker gezegd dan gedaan, immers zijn NSC en BBB bereid om in een coalitie te stappen met Geert Wilders aan het roer, maar het voorstel heeft bij de VVD geleid tot veel interne discussie. De achterban is in grote getale voorstander van regeren met de PVV, 84% van de VVD stemmers wil dat de VVD plaatsneemt in het kabinet, maar partijleider Yeşilgöz heeft er moeite mee, alsmede demissionair premier Rutte die zijn beoogd baantje als NAVO-commissaris nu ziet afbrokkelen als hij de sleutels van het torentje aan Wilders overhandigt.

Het land lijkt massaal te kiezen voor een kabinet rechtsaf, uit peilingen blijkt dat ongeveer 60% van de Nederlandse kiezers de coalitie PVV, VVD, NSC en BBB steunt.  Zelfs zonder BBB heeft deze coalitie een meerderheid van 81 zetels, maar de betrekking van BBB zorgt voor ruimere steun onder de bevolking en een betere positie in de Eerste Kamer, waar de combinatie van partijen 30 zetels heeft, 3 onder een meerderheid. Een alternatieve coalitie linksaf, waarbij Timmermans (GroenLinks-PvdA) hoogstwaarschijnlijk premier zal zijn met aan zijn zijde VVD, NSC en D66 vindt maar steun bij 24% van de Nederlandse kiezers. Deze linkse coalitie komt 4 zetels tekort voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

De VVD zou het kabinet Wilders I alleen gedogen, zoals destijds tijdens Rutte I de PVV deed. De achterban van de VVD is echter duidelijk, en als de VVD de achterban weer negeert en niet meeregeert kan de partij zomaar het CDA achterna gaan in zetelaantallen. Voor rechts Nederlands is het dus hopen dat de VVD haar trots inslikt, en kiest voor 84% van het electoraat in plaats van Rutte’s baantje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *