Tijdens een debat in de Tweede Kamer heeft de leider van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, een bedreiging geuit aan het adres van GroenLinks-PvdA Kamerlid Jesse Klaver. Hiervoor moest hij van Kamervoorzitter Martin Bosma op het matje komen. Baudet kwam echter niet opdagen en plaatste een video op sociale media met een soort ’tekst en uitleg’.

Bekijk hier eerst het moment dat Jesse Klaver werd bedreigd door Thierry Baudet:

 

Baudet had moeten verschijnen bij Kamervoorzitter Martin Bosma, maar verzuimde omdat hij kickbokstraining had. Hij heeft wel met de Voorzitter gebeld en telefonisch het een en ander opgehelderd. Daar heeft hij ook de toezegging gedaan publiekelijk excuses te maken aan Jesse Klaver. Toen Bosma gevraagd werd of hier een sanctie op zou komen voor Baudet zei hij dat er geen sancties mogelijk zijn.

Jesse Klaver werd bedreigd door Thierry Baudet tijdens een debat over een mogelijke NEXIT, waar FVD al jarenlang voorstander van is. Klaver vroeg aan Baudet of hij de jaarrekeningen en transacties van de stichting Forum voor Democratie openbaar wilde maken in de tijd van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne in 2016. Baudet beet hierop van zich af en gaf aan dat het op de website van de Kamer van Koophandel te vinden is. Na meerdere malen doorvragen van Klaver volgde de bedreiging.

De aanleiding

De aanleiding voor de vraag van Klaver was een eerder bericht van de Tsjechische geheime dienst. Dat stelt dat Nederlandse en andere Europese politici contant werden betaald door de Russische Federatie voor standpunten tegen Oekraïne en tegen de EU. FVD is al sinds de aanvang van de oorlog tegen het leveren van wapens of andere steun aan Oekraïne. Ook hebben zij eerder lof uitgesproken voor zowel de Russische Federatie als President Vladimir Poetin. Op het FVD-congres van afgelopen weekend was de Russische ambassadeur zelfs aanwezig. Daarnaast nemen ze de talking points van de Russen als het gaat om Oekraïne ook (bewust of onbewust) over. De Euromaidan-revolutie die eindigde in de afzetting van President Viktor Yanukovych, de Russische annexatie van de Krim, de opstaande pro-Russische rebellen in de Donbas en de verkiezing van oligarch Petro Poroshenko als President van Oekraïne. Volgens Baudet zit de CIA en de Amerikaanse State Department (Ministerie van Buitenlandse Zaken) hierachter.

Excuses

De FVD-leider heeft hier later op Twitter zijn excuses voor aangeboden, maar stelt niet te geloven dat Klaver zich bedreigd heeft gevoeld. Volgens Baudet gebeurde het in de hitte van het moment en was hij niet van plan Klaver iets aan te doen.

Bekijk hieronder het incident en de reacties van Jesse Klaver, Martin Bosma en de excuses en verklaring van Thierry Baudet:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *