NSC-leider Pieter Omtzigt heeft een interessante notitie gelekt na een gesprek dat hij had met verkenner Ronald Plasterk. Op de notitie die hij bij zich draagt staat: “niet in PVV/NSC/BBB-kabinet.

Maandag was Pieter Omtzigt op de koffie gegaan bij verkenner Plasterk om te spreken over de formatie van een nieuw kabinet. Na zijn gesprek stond hij kort de parlementaire pers te woord, waarbij een notitie te zien was waar stond dat NSC niet in een kabinet met de PVV en BBB wil stappen.

Omtzigt wil niet onderhandelen met de PVV van Geert Wilders, omdat hij sommige standpunten van deze partij ongrondwettig vindt. Zodra de PVV openlijk afstand doet van deze standpunten, wil Omtzigt onderhandelingen starten. Wilders verwijt Omtzigt dat hij ‘Haagse spelletjes’ speelt.

Kritiek

De kritiek op Omtzigt zwelt aan na deze notitie. Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat Omtzigt op deze manier een notitie lekt. Tijdens de vorige kabinetsformatie werd de ‘Functie elders’-notitie gelekt door toenmalig verkenner Kajsa Ollongren. NSC zou juist voor een ‘nieuwe bestuurscultuur’ staan, maar lijkt volledig mee te lopen in de oude, vastgeroeste doormoddercultuur.

Pieter Omtzigt zegt op Twitter dat het ‘niet de bedoeling’ was dat de aantekeningen zo zichtbaar waren, maar menig mensen hebben twijfels.

STEL JE EIGEN COALITIE SAMEN

Gebruik onze tool om je eigen coalitie samen te stellen met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *