Coverfoto CC: Geert Budenaerts

Nu West-Europa steeds sterker naar rechts begint te trekken lijkt de tijd aangekomen om oude wensen in vervulling te laten brengen. Waar de politieke verdeling in Nederland groot lijkt te zijn, is dit niets in vergelijking met de situatie in België. Het welvarende Vlaanderen leunt sterk naar rechts, partijen als N-VA en Vlaams Belang behalen hier samen bijna de helft van de stemmen. Het economisch achterlopende Wallonië gaat juist de linkerkant op, met vooraanstaand in de peilingen sociaaldemocraten, Groenen en liberalen. In hoofdstad Brussel behaalt de radicaal linkse PVDA-PTB goud.

Naast een economische en politieke scheiding van België is de meest bekende verdeling van het land die van de taal. 60% van de Belgen is Nederlandstalig, en noemt zich eerder Vlaming. Het Koninkrijk België is in naam niet meer dan een unie onder Koninklijk gezag, er is immers niet te spreken over een Belgenvolk, een natie der Belgen. België is een bijeffect van een ongelukkige Fransgezinde revolutie waarbij België werd gevormd als bufferstaat tussen Nederland en Frankrijk.

Nu de Vlaamse beweging politiek tractie begint te vatten en ook Nederlands rechtsaf gaat, met een mogelijkheid voor premier Wilders, wiens partij altijd al open heeft gestaan voor een hereniging van Nederland en Vlaanderen, is het niet gek om te speculeren over een toekomst waar we samen verder gaan. De haven van Rotterdam en Antwerpen zouden de handen ineen kunnen slaan om het hoofd te bieden aan Aziatische megahavens, ook hebben we als vereniging meer in de melk te brokkelen op internationaal niveau en kunnen we van elkaars expertise profiteren. Nog beter, de Vlamingen zouden verlost zijn van het blok aan hun been dat we Walen noemen. Waalse hobby’s worden voortaan betaald met Waalse centen.

Voor een succesvolle integratie is het nodig voor beide volkeren om hun trots in te slikken en concessies te doen. Zaken zoals de standaardvariant van het Nederlands bepalen en de politieke soevereiniteit van Vlaanderen waarborgen. Wellicht zal Nederland een Vlaamse premier krijgen. En wat moeten we doen met de bestaande politieke partijen in Vlaanderen? Komen Vlaams Belang en het CD&V ook in de Tweede Kamer terecht? Of sluit het Vlaams Belang zich bij de PVV aan en het CD&V bij het CDA? De hereniging van Nederland en Vlaanderen zal jaren in beslag nemen. Het begin is het halve werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *