Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op de verkiezingsavond. Screenshot: YouTube Vlaams Belang

De verkiezingen in Vlaanderen verrasten gisteren iedereen. Maandenlang leek het erop dat Vlaams Belang de grootste partij zou worden, met een resultaat van ongeveer 27 procent, maar dat bleef uit. Vlaams Belang kwam uiteindelijk binnen met iets onder de 23 procent, met de N-VA toch nog boven ze met een magere 24 procent.

Reactie Tom Van Grieken (Vlaams Belang) op de verkiezingsuitslag:

De Nieuw-Vlaamse Alliantie van Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, boekte een verrassende zege. De partij van De Wever was in de peilingen al afgeschreven door een grote voorsprong van Vlaams Belang. De twee partijen zitten nu samen op 62 zetels, dat is precies de helft van het Vlaams Parlement. De V-partijen, zoals dit in Vlaanderen wordt genoemd, hebben het beste gezamenlijke resultaat behaald sinds de oprichting van het Vlaams Parlement.

De Vivaldi-regering van Belgische eerste minister Alexander De Croo is keihard afgestraft voor het beleid van de afgelopen jaren. Open Vld, de partij van De Croo is bijna gehalveerd en daar was hij zeer geëmotioneerd over. Snikkend op het podium gaf hij zijn nederlaagspeech voor de trouwe partijgenoten. Alle Vivaldi-partijen, met uitzondering van PVDA, zijn flink gedaald in deze verkiezingen.

Reacties

Tom Van Grieken riep Bart De Wever op het gesprek met hem aan te gaan en een Vlaamse Regering te vormen van N-VA en Vlaams Belang, al leek het op dat moment nog zo dat de twee partijen een absolute meerderheid gingen halen. De Wever, die zichzelf heeft aangesteld als informateur, heeft gezegd dat hij Vlaams Belang uitnodigt voor een gesprek. Of dit een voorbode is voor een mogelijk N-VA/Vlaams Belang-regering valt nog maar te bezien, maar het is een goed teken dat ze op zijn minst al gaan praten. Tijdens de campagne bleef De Wever volhouden dat er onder geen enkele omstandigheid een regering van N-VA en Vlaams Belang zou komen, maar dat het zou moeten worden geëvalueerd als Vlaams Belang de grootste zou worden.

“Bart, laat deze historische kans niet liggen.” — Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

In België, maar ook in Vlaanderen, is sprake van een zogenaamd cordon sanitair omtrent Vlaams Belang. In de basis betekent dit dat alle partijen Vlaams Belang uitsluiten van enige vorm van regeringsdeelname. Deze uitslagen kunnen dit cordon doorbreken, als N-VA de ballen heeft een regering met Vlaams Belang aan te gaan. Misschien zal Bart De Wever kijken naar Nederland, waar een soortgelijke blokkade is doorbroken, al zij het met de PVV als grootste partij en niet de tweede grootste.

Open Vld heeft al aangegeven de oppositie in te gaan, omdat ze onder de 10 procent uitkwamen. Daarmee is voortzetten van de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld onmogelijk. Daarnaast zou deze combinatie nu ook geen meerderheid meer hebben gehad. Het volledig partijbestuur van Open Vld heeft vanmiddag ontslag genomen naar aanleiding van de uitslagen.

De formatie

Veel van de partijleiders zijn al op bezoek geweest bij Koning Filip der Belgen voor een consultatieronde. Daar zal de Koning kennismaken met de partijleiders van partijen met zetels in het federale parlement.

“Ik sta hier met de boodschap dat Vlaanderen op vijf jaar tijd nog vervlaamst is, en nog verrechtst en dat signaal best ook gerespecteerd wordt, en dat links en centrumlinks, zowel in het noorden als in het zuiden van België is afgestraft.” — Tom Van Grieken, onderweg naar Koning Filip

Ook Bart De Wever (N-VA) is al bij de Koning langsgegaan, maar wilde daar nog niks over loslaten. Hij zal wel alle Vlaamse en federale partijleiders langs laten komen om te inventariseren wie er mee willen doen aan een Vlaamse regering en een Federale regering en welke prioriteiten zij dan mee zouden nemen.

“Een raket-ijsje als coalitie op Vlaams niveau met CD&V en Vooruit? Ik ga er nu niet op in gaan. Ik denk bij dat woord te veel aan de mop van Philippe Geubels en dat vind ik niet zo smakelijk.” — minister-president van Vlaanderen, Jan Jambon (N-VA)

De formatie in België en Vlaanderen werkt soortgelijk als in Nederland, dus ze starten met een informateur, waarschijnlijk Bart De Wever. We moeten nog maar zien hoe de nieuwe Vlaamse en federale regeringen eruit gaan zien. Maar het cordon sanitaire staat op breken.

België barst!

Bouw je eigen coalitie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *