Nu dat het kabinet is gevallen is de aannemelijke vraag; wie nu? Wie wordt nu premier? De strijd om deze positie zal na de verkiezingen hoogstwaarschijnlijk tussen de VVD en de BBB vallen waarvan de VVD de meest waarschijnlijke winnaar is in mijn ogen. Mede omdat de VVD veel ervaring heeft met politiek bedrijven en regeren in tegenstelling tot de BBB. Ook omdat de BBB nieuw is en onbewezen. Het vertrouwen dat BBB een sterke kandidaat kan leveren is ver te zoeken, zeker als zelfs de eigen partijleider, Caroline van der Plas terugdeinst van deze positie.

Caroline van der Plas hoeft “niet per se” premier worden. Zei ze als reactie op een vraag van RTL Nieuws

“Ik zeg niet per se ‘nee’ als het erop neerkomt, maar we hebben ook andere goede namen.” — Caroline van der Plas

Laten we er vanuit gaan dat dit toch gebeurd, stel uzelf even voor dat de BBB groot wint in de aankomende verkiezingen en stel dat ze dat doen met een overtuigende kandidaat aan het roer. Dan nog is een BBB-premier niet wenselijk.

De BBB is een jonge partij die veel te snel voor haar eigen bestwil het diepe in gegooid zou worden, oneffenheden binnen de in omvang opgeblazen partij zouden gewelddadig naar de oppervlakte getrokken worden en waarschijnlijk op z’n minst stevige druk op de partij leggen van binnenuit. En op z’n ergst de partij uit elkaar scheuren. (Denk terug aan FVD in de aanloop naar de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen)

Ik ben ervan overtuigd dat de BBB niet klaar is om aan het roer te staan noch ben ik fan van het idee zelf. Ik denk dat de BBB’s afhankelijke relatie met één doelgroep slechte gevolgen zou hebben voor Nederland als de partij zou regeren. De BBB zit tenslotte vast aan de boeren, en als ze niet precies doet zoals de boeren willen dan zal ze dit gelijk merken in de peilingen.

Protectionistische grillen van de boeren aan de macht zal niks goeds opleveren voor Nederland en haar economie. De boeren immuun stellen voor technologische vooruitgang alleen om deze sector te beschermen zal Nederland economisch en technisch achterstellen op onze internationale concurrentie.

Hierom moet ik met spijt de conclusie trekken dat een volgend kabinet geleid door de VVD niet alleen waarschijnlijker is, maar ook jammer genoeg waarschijnlijk wenselijker.

Wilt U meer weten over de aankomende verkiezingen en de val van het kabinet? Lees deze eerdere artikelen van ons!

Kabinet-Rutte IV is gevallen, wat nu?

Minister-president Mark Rutte vertrekt uit de politiek

2 gedachte over “Waarom een BBB-premier een enorm slecht idee is”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *