Minister-president Mark Rutte (VVD) heeft vanochtend aangekondigd zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen als VVD-partijleider. Rutte zegt aan te willen blijven als demissionair minister-president tot er een nieuw kabinet is geformeerd na de komende verkiezingen. De motie van wantrouwen die de oppositie had aangekondigd tegen de premier is ingetrokken.

Tijdens het debat over de ‘ontstane politieke situatie’, welke om 11:34 is begonnen, heeft de minister-president in een verklaring vooraf zijn vertrek aangekondigd. Hij wenst aan te blijven tot er een nieuw kabinet aantreedt na de verkiezingen die later dit jaar plaats zullen vinden.

De volledige verklaring van minister-president Rutte:

Maar zijn aangekondigde vertrek kon worden versneld als de motie van wantrouwen, die tegen hem was aangekondigd, zou zijn aangenomen. Maar toch moeten we er even over nadenken of het aannemen van deze motie wel de juiste keuze zou zijn geweest. Als de motie van wantrouwen het zou halen zal de eerste viceminister-president doorschuiven naar het Torentje en dat is Sigrid Kaag (D66). Wanneer we kiezen tussen deze twee kwaden moeten we zeker wel opmerken dat we geen enkel beeld hebben hoe een premier Kaag zou regeren, maar we weten heel goed hoe Mark Rutte handelt. De oppositie heeft aangekondigd dat ze de motie van wantrouwen intrekken na de aankondiging van Rutte.

Het premierschap van Mark Rutte is getekend door gebroken beloftes, leugens, falen en geheugenverlies. Het toeslagenschandaal, de aardbevingen in Groningen en de asielcrisis zijn maar een paar voorbeelden van de puinhopen van 13 jaar Rutte. Tijdens alle kabinetten-Rutte is Nederland systematisch afgebroken. Het is nog maar de vraag of de gemaakte schade te herstellen is en we moeten nog maar zien of de aankomende verkiezingen, die volgens de Kiesraad op zijn vroegst in november kunnen worden gehouden, ook maar iets gaan veranderen aan de status quo.

De val van het kabinet-Rutte IV heeft zijn vertrek zonder twijfel versneld, maar de dreiging met de motie van wantrouwen kan de druppel zijn geweest. Het goede nieuws is dat de verkiezingen nu ergens over kunnen gaan, over ideeën. Die wens heeft Lilian Marijnissen (SP) ook uitgesproken tijdens het debat. Een ideeënstrijd in plaats van een egostrijd.

We houden u op de hoogte over alle grote ontwikkelingen.

Lees hier het artikel over de val van kabinet-Rutte IV:

Kabinet-Rutte IV is gevallen, wat nu?

Een gedachte over “Minister-president Mark Rutte vertrekt uit de politiek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *