Na het vertrek van minister-president en VVD-leider Mark Rutte, het vertrek van CDA-leider Wopke Hoekstra en de aankondigingen van verschillende gevestigde politici dat ze niet verder gaan voegt D66-leider en Minister van Financiën Sigrid Kaag zich nu toe aan die lijst. Ze kondigt haar vertrek uit politiek Den Haag aan.

Het vertrek van Kaag is een niet totaal onverwachte ontwikkeling. Er was al langer speculatie of ze door wilde gaan, zeker na de uitzending van College Tour waar haar kinderen een emotioneel beroep op haar deden om er niet mee door te gaan. Zelf zegt Kaag nu dat ze dit niet langer van haar gezin kan vragen.

Bekijk hier de verklaring van Sigrid Kaag:

Het vertrek van Kaag legt het politieke speelveld volledig open. Alle coalitiepartijen, op de ChristenUnie na, hebben bij de komende verkiezingen een nieuwe lijsttrekker. Ook zal er een aardige verandering zijn op links, waar de PvdA en GroenLinks pogen een gezamenlijke lijst te voeren en zelfs de speculatie is dat ze Frans Timmermans uit Brussel terughalen om de lijst aan te voeren. Timmermans zal echter niet voor minder dan het Torentje terugkomen, zeker omdat hij momenteel de eerste vicepresident van de Europese Commissie is, een zeer machtige functie in de Europese Unie.

Maar wie gaat het overnemen bij D66? Wordt het klimaatminister Rob Jetten? Fractievoorzitter Jan Paternotte? Komt er ineens een nieuw persoon opduiken om de leiding te nemen of gaan ze met iemand van de oude garde verder. Deze vragen zijn momenteel niet te beantwoorden, maar zodra er meer duidelijk is melden wij dat uiteraard.

De verkiezingen kunnen een aardverschuiving in Nederland teweegbrengen, zowel vanuit links als vanuit rechts, maar is wat er na Rutte IV komt wel per definitie beter dan wat eraan voorafging? Een minister-president van BBB zou bijvoorbeeld nog erger zijn dan een nieuwe VVD’er, zoals Melvin van Haperen al schreef in zijn eerdere artikel:

Waarom een BBB-premier een enorm slecht idee is

Over alles rondom de verkiezingen houden wij u op de hoogte via onze artikelen, podcasts en onze sociale mediakanalen!

Een gedachte over “Kaag vertrekt — speelveld meer open dan ooit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *