De eerste vicepresident van de Europese Commissie, Frans Timmermans, wil de volgende minister-president worden en stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van Verenigd Links. Volgens de peilingen kan het daarom nu uitlopen op een driestrijd tussen VVD, BBB en Verenigd Links. Maar is een minister-president Frans Timmermans nu goed of slecht voor de toekomst van Nederland?

Timmermans gaf gisteren bij de NOS aan dat hij zich kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap van de lijstcombinatie van PvdA en GroenLinks, die hij alvast “Verenigd Links” noemde. Zie hier het moment dat hij dit aankondigde:

De leiders van de PvdA en GroenLinks sturen er al langer op aan dat Timmermans de verenigde lijst moet gaan aanvoeren. Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2019 werd de PvdA de grootste met het zogenaamde Frans Timmermans-effect. Kuiken en Klaver hopen dat bij deze verkiezingen te kunnen kopiëren. Maar de Klimaatpaus is zeker niet onomstreden in de Nederlandse samenleving.

Zijn verregaande klimaatplannen, die hij in de EU de ‘Green Deal’ noemt, kunnen op enorme kritiek rekenen in de Nederlandse samenleving. In 2019 won Forum voor Democratie bijvoorbeeld nog de Provinciale Statenverkiezingen waarin ze de oppositie tegen de klimaatplannen als hoofdpunt hadden verheven. Vorig jaar april was nog 51 procent van de Nederlanders van mening dat er extra maatregelen moesten worden getroffen om ‘klimaatverandering’ tegen te gaan. Dit is al langere tijd een neerwaartse trend. In november 2021 was dat namelijk nog 66 procent.

Timmermans als minister-president?

Binnen Verenigd Links zal Timmermans geen serieuze oppositie tegen zijn kandidatuur ervaren. De meeste prominente leden van de PvdA en GroenLinks, waaronder Attje Kuiken en Jesse Klaver, hebben al aangegeven Timmermans te steunen. Maar in het land kan hij wel op stevige oppositie rekenen. Zo ook in de verkiezingen zelf.

In het hypothetische geval dat Pieter Omtzigt met zijn eigen lijst komt, kan die partij, volgens de meest recente peiling van I&O Research, rekenen op 46 zetels en komt het linkse blok uit op 21 zetels. Maar als Omtzigt niet meedoet zal het een tweestrijd worden tussen de VVD en Verenigd Links.

Krijgen we nóg een VVD-premier?

Het ego van Timmermans kan hem nog wel eens tegen gaan werken. Volgens minister-president Mark Rutte moet en zou hij altijd zijn gelijk krijgen. Zijn blunder tijdens de afwikkeling van MH17 werkt ook niet in zijn voordeel. Hij loog daar openlijk over een luchtmasker dat een passagier op zijn mond zou hebben geplaatst.

Daarnaast zegt Timmermans te willen werken aan een herstel in het vertrouwen in de politiek, maar uitgerekend hij is een kopstuk van de gevestigde politiek. Hij was Kamerlid van 1998 tot 2007, Staatssecretaris in Balkenende IV, Kamerlid tijdens kabinet-Rutte I, Minister van Buitenlandse Zaken in Rutte II en sinds 2014 de Nederlandse Eurocommissaris. Een beter voorbeeld van de gevestigde politiek bestaat niet.

Daarnaast staat Timmermans natuurlijk voor een nóg grotere overheid die nóg meer taken op zich neemt en nóg meer geld uit gaat geven. Geld wat Nederland momenteel niet heeft, we hebben al een flink begrotingstekort. Wat Nederland nu nodig heeft is een minister-president die de overheid juist gaat verkleinen. Een minister-president die de kerntaken van de overheid kent en zich daartoe limiteert.

Nóg een minister-president die de overheid juist meer macht gaat geven zal een verdere neergang voor Nederland betekenen. Het meest wenselijke op dit moment is een minister-president die het systeem volledig omgooit. Sanering van de NPO, opnieuw inrichten van het kiesstelsel, indammen van overheidsuitgaven en natuurlijk het verkleinen van de overheid zelf. Dat is een minister-president die het goede voor Nederland zou doen, maar op dit moment is geen enkele leider van een grote partij van mening dat de overheid moet worden verkleind. Ook de VVD, die officieel nog altijd een kleine overheid willen, gaan dit na 13 jaar als leidende partij niet doen.

Nederland heeft naar mijn mening een nieuwe politieke klasse nodig. Een generatie volksvertegenwoordigers en geen politici. Minister-president Frans Timmermans zou het zoveelste symptoom van een land in verval zijn. Het wordt tijd dat we het tij gaan keren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *