BeReal. de naam en tekst op het logo spreken voor zich, de bedoeling was dat je met je vrienden elkaars “echte” kant kon zien in dagelijkse gebeurtenissen door allemaal op hetzelfde tijdstip van de dag een foto te uploaden van jezelf met wat je aan het doen bent. Althans dat was het idee.

Echter is dit uit persoonlijke ervaring en naar opmerkingen van anderen niet de realiteit. BeReal is een soort Instagram-Snapchat hybride geworden, Eens per dag krijg je een melding en laat je alles vallen wat je aan het doen bent en doe je onmiddellijk je haar goed om voor je “vrienden” jezelf van je beste kant te laten zien. Althans dat is wat naar mijn ervaring een overweldigend deel van de gebruikers doet.

Dit was echter niet het idee achter de app maar het is wel wat er gebeurd. Hoe komt dit? Ik zal het je vertellen, Dit komt door de sterke ijdelheid die door alle lagen van de samenleving is doordrongen. De obsessie met er altijd perfect uitzien en je vooral nooit ten kosten wat kost van je iets minder perfecte kant laten zien is een giftige trend en iets wat bestreden moet worden.

Ik kan echt nooit in een keer een BeReal posten, soms probeer ik wel 10 keer opnieuw

Iets wat een vriend van mij ooit tegen mij zei.

Vooral bij de jongste onder ons is dit een ongezond iets om ongestoord te laten ontwikkelen, Al vanaf jonge leeftijd (zo’n ~12 jaar oud) dit zelfbeeld van persoonlijke perfectie te laten ontwikkelen zal ze niks anders brengen dan jaren lange onzekerheid helemaal bij de foothills van de pubertijd wanneer zelfvertrouwen en zelfbeeld al vaak genoeg gebrekkig aanwezig zijn.

Daarom zeg ik, flikker die app van je telefoon! en BeReal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *