Op 10 juli 2023 gaf premier Rutte aan dat hij niet van plan was om lijsttrekker te worden bij de aankomende verkiezingen, die vervroegt plaats zullen vinden na de val van het kabinet, 3 dagen eerder. Hij wil nog wel de rit uitzitten tot er een nieuw kabinet is, maar daarna zal hij de politiek verlaten.
Dat is het einde van een tijdperk, immers gaan kinderen die nog nooit een andere premier hebben meegemaakt dan Rutte, al naar de middelbare school.
Echter is elk eind een nieuw begin, het is nu de vraag wie de volgende minister-president zal worden. Met een blik op de recente peilingen en de ervaringen uit de coalities die de afgelopen maanden zijn gevormd in de provincies zou het goed kunnen dat zowel BBB als VVD het hoogste ambt in handen zal krijgen bij de aankomende verkiezingen. Bij de eerstgenoemde ligt het voor de hand dat voorvrouw Caroline van der Plas zich straks premier mag noemen, al staat ze daar zelf nog niet voor te springen.
“Het zou zo maar kunnen dat de BBB de nieuwe premier gaat leveren. Maar dat hangt natuurlijk af van de verkiezingsuitslag. Ik zeg niet per se ‘nee’ als het erop neerkomt, maar we hebben ook andere goede namen.”
(Caroline van der Plas in Hart van Nederland)
Over die “goede namen” maakt de politica nog weinig bekend, immers kunnen maar weinigen een politicus van de BBB noemen buiten Caroline zelf.
De VVD loopt al wat langer mee, heeft meer ervaring en heeft ook al menig bestuurder aan mogen leveren. Echter zal een lijsttrekkersverkiezing binnen de VVD uitwijzen wie de lijst aan zal voeren. Media speculeren al enigszins, zo zou oud-kamerlid André Bosman zich al kandidaat hebben gesteld als lijsttrekker. Een favoriet is de charismatische Klaas Dijkhoff, ex-fractievoorzitter die al eerder de Kamer verliet om meer tijd door te brengen met zijn gezin. Zijn fans blijven in teleurstelling, Dijkhoff gaf aan dat ie niet bereid was lijsttrekker te worden voor de VVD. Ook Edith Schippers, fractievoorzitter in de Eerste Kamer en voormalig Minister van VWS laat het lijsttrekkerschap aan zich voorbij gaan.
Een andere optie zou Dilan Yeşilgöz zijn, heden bekend als Minister van Justitie en Veiligheid. Ze staat bekend als een vastberaden politica en een fervent tegenstander van het woke-gedachtengoed. Als laatste de huidige fractievoorzitter van de VVD, Sophie ‘Tassendrager’ Hermans, maar zij mist toch echt enige vorm van een aansprekende en charismatische persoonlijkheid en stijl.
Buiten deze partijen lijkt Pieter Omtzigt erg populair bij de kiezers. Maar liefst 56% van de Nederlanders ziet hem als een adequate premier, zo stelt het 1Vandaag opiniepanel. De kiezer zoekt bovenal voor een eerlijke premier. Omtzigt is klaarblijkelijk een verbinder, hij is zowel populair bij kiezers van BBB en JA21 als bij SP en GroenLinks. Het zou hem een Hollandsche Kennedy kunnen maken, maar kan hij die verantwoordelijkheid wel aan? Immers zat hij al eerder met een burn-out thuis. Bovendien is het de vraag of Omtzigt wel zal meedoen met de verkiezingen. Hij heeft zich nog niet aangesloten bij een partij, en lijkt hier ook geen haast mee te maken. De tijd zal het leren, en de interne verkiezingen binnen de VVD zullen ons hopelijk enig perspectief verschaffen.