Terreurorganisatie Hamas (wat staat voor Islamitische Verzetsbeweging) heeft een nieuwe ronde raketaanvallen afgevuurd op de Staat Israël. Ongeveer 50 jaar na de Yom Kippur-oorlog van 1973, waarin Israël ook verrast werd door het geweld. Anders dan voorgaande Hamas-aanvallen, is het ze nu gelukt om uit de Gazastrook te breken en verschillende Israëlische dorpen in te nemen.

Hamas begon met deze ronde tijdens Shabbat, waarop religieuze Joden geen elektronica gebruiken en dus ook niet op de hoogte zouden worden gehouden over de ontwikkelingen. De start van de aanvallen viel ook op de feestdag Simchat Torah. Daarnaast was het op één dag na 50 jaar geleden dat verschillende Arabische staten, waaronder Egypte en Syrië, een verrassingsaanval opende op Israël in 1973 tijdens de Joodse feestdag Yom Kippur.

In de ochtenduren van zaterdag werden duizenden raketten vanuit Gaza Israël ingezonden. Het Iron Dome-afweersysteem kan zoveel raketten op hetzelfde moment niet aan. Hamas probeerde Iron Dome te overrompelen zodat zoveel mogelijk raketten gronddoelen zouden raken.

In totaal zijn er al meer dan 6.000 raketten afgevuurd door Hamas op Israël. Deze raketten worden niet afgevuurd op specifieke doelen, maar op dichtbevolkte gebieden, zoals Tel Aviv, Yafo, Jeruzalem en Ashkelon. Hiermee brengt Hamas dus ook de Arabische en Moslimbevolking van Israël in gevaar. 21 procent van de Israëlische bevolking is Arabier en 18 procent van Israël is Moslim. Hamas staat dus niet voor de veiligheid van Moslims of Arabieren, maar enkel voor de totale vernietiging van de Staat Israël en het Joodse volk, iets wat ze ook vrij duidelijk toegeven.

Er zijn zeker 1.300 mensen overleden en 3.200 mensen zijn gewond geraakt bij de raketaanvallen en grondinvasie van de Hamas-terroristen.

Grondinvasie

Dit is de eerste keer dat een terreurorganisatie als Hamas daadwerkelijk gebied heeft ingenomen in Israël. Zeker negen dorpen dichtbij de grens met Gaza waren (deels en tijdelijk) onder het bewind van Hamas terroristen. Volgens de Israel Defense Force (IDF) zijn deze dorpen nu weer onder Israëlisch bewind, maar kan het zo zijn dat enkele terroristen nog zijn achtergebleven.

In reactie op alles wat er gaande is heeft de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu officieel de oorlog verklaard op Hamas en beloofd de capaciteiten van Hamas volledig te vernietigen.

Israël is bezig met voorbereidingen voor een grondinvasie van de Gazastrook, waar Hamas gevestigd is. Hiervoor heeft de IDF de burgers van Gaza opgeroepen om te evacueren om de eigen veiligheid te waarborgen, zowel met een videoboodschap in het Arabisch als met duizenden flyers die in de stad Gaza uit de hemel komen vallen.

Maar Hamas heeft de burgers van Gaza opgeroepen deze oproep te negeren en te blijven waar ze zijn. Hamas gebruikt deze tactiek vaker om meer burgerslachtoffers te krijgen die ze dan kunnen gebruiken voor de propaganda die ze verspreiden.

In de eerste uren van deze oorlog pleegde Hamas een massamoord op 260 feestende jongeren op een festival voor vrede. Verschillende dorpen, zoals Kibbutz Be’eri en Kibbutz Kfar Aza, werden opgeschrikt door Hamas-terroristen die probeerde de gemeenschap binnen te komen, maar faalden. Deze terroristen wachtten toen op een inwoner van de Kibbutz zodat de poort open ging en vielen die inwoner aan door hem dood te schieten en vervolgens de Kibbutz te terroriseren. In Kibbutz Be’eri zijn 108 burgers vermoord. Hamas deelt zelf beelden van hun eigen terroristen die Israëli’s vermoorden en er trots naast staan. Ook zijn ze enorm trots op de destructie die ze achterlaten in Zuid-Israël, zoals in Ashkelon en Sderot.

De raketten van Hamas werden afgevuurd vanuit woningen, waardoor het moeilijker is voor Israël om de capaciteiten uit te schakelen zonder daarbij burgerslachtoffers te kunnen maken. Jarenlang heeft het hoofdkwartier, om deze reden, onder een ziekenhuis gezeten, omdat Hamas weet dat Israël alles doet om burgerslachtoffers te voorkomen. Ontelbaar veel aanvallen van Israël zijn in het verleden afgeblazen omdat het risico op burgerslachtoffers aanwezig was.

Hezbollah en Libanon

In Libanon zit een andere terreurgroep die wordt gesteund door het Iraanse regime, Hezbollah. Deze groep heeft ‘in solidariteit’ met de broeders van Hamas eigen raketten afgevuurd op Noord-Israël. Dit terwijl de Libanese Minister van Buitenlandse Zaken Abdallah Bouhabib heeft verkondigd dat Hezbollah heeft beloofd niet mee te doen aan de oorlog in Israël, behalve als Israël Libanon uitdaagt.

Terwijl Hezbollah in een verklaring zei dat de Israëlische posities rechtstreeks waren getroffen, meldde de IDF geen gewonden en heeft zij infrastructuur van Hezbollah deels vernietigt, zoals een tent die de terreurorganisatie heeft opgezet op Israëlisch grondgebied.

Inlichtingen hebben gefaald

De inlichtingendiensten van Israël hebben deze aanvallen niet aan zien komen, terwijl ze herhaaldelijk gewaarschuwd zouden zijn door Egypte. Zij waarschuwden dat er “iets groots” aan zat te komen, zonder verder uit te leggen wat het zou zijn. Het ministerie van minister-president Benjamin Netanyahu zegt in een korte verklaring dat dit onjuist is:

“Het bericht dat minister-president Benjamin Netanyahu vooraf een bericht uit Egypte heeft ontvangen, is absoluut onjuist.

Er is geen bericht van tevoren uit Egypte gekomen en de minister-president heeft sinds het vormen van de regering noch direct, noch indirect met het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst gesproken of ontmoetingen gehad. Dit is totaal nepnieuws.” — Kantoor van de minister-president van Israël

De Israëli’s waren gefocust op Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) en bagatelliseerde de dreiging vanuit de Gazastrook, volgens een anonieme Egyptische inlichtingenofficier.

“We hebben ze gewaarschuwd voor een explosie van de situatie die zeer snel zou komen en het zou groots zijn. Maar zij (Israël) hebben deze waarschuwingen onderschat.” — Egyptische inlichtingenofficier (anoniem)

Er komt een artikel aan over de achtergrond van het conflict in het Midden-Oosten met een uitgebreide historische analyse. Naar verwachting zondag 15 oktober 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *