Het moment nadert. Zoals ik al had aangekaart in het artikel “Luipaarden van Abraham, A Challenger appears” duurde het inderdaad niet lang voordat westerse gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne geleverd zouden worden. Nu is het nog niet zo ver, maar die dag lijkt wel steeds dichterbij te komen. Training van Oekraïense piloten is al maanden aan de gang en zal ongeveer binnen de komende 2 maanden zijn vruchten afwerpen. Natuurlijk net op tijd voor het Oekraïense zomer-, ik bedoel herfstoffensief. De goedkeuring van de levering van de vliegtuigen zal daarom ook snel gebeuren, zoals de afgelopen anderhalf jaar ons heeft geleerd.

In deze verdere escalatie van het conflict en verdere uitputting van de Europese wapenreserves zal er waarschijnlijk niet veel veranderen aan de 1 jaar lang durende patstelling aan de frontlinies. Alhoewel is het het laatste puzzelstuk in de Oekraïense westerse bewapening en zou dus wel een einde kunnen betekenen aan de massa’s brandende, niet-ondersteunde Leopards, tenminste als er tegen die tijd nog Leopards over zijn.

Wat deze actie wel zou doen is een duidelijk signaal geven aan het Kremlin dat lange termijn steun van de NAVO waarschijnlijk is en wellicht de berekening van het Kremlin aangepast moet worden. Het lijkt erop dat een van de weinige manieren hoe de oorlog tot een voordelig einde komt voor Oekraïne de levering van onvoorwaardelijke steun van het westen is. Zoals langetermijncontracten aangaan met wapen- en vooral munitiefabrikanten; dit zou de mogelijkheid creëren voor de fabrikanten om hun productie op te schalen naar Russische cijfers en dus een gelijkwaardigheid te creëren in artillerie. Dit soort langdurige toewijding kan de oorlog onaantrekkelijk maken voor het Kremlin en zou de motivatie om langdurig door te zetten met de offensieve oorlog kunnen breken.

Nu is het nog de vraag of dit natuurlijk ook echt zo uitpakt en we hebben het nog niet over het prijskaartje aan de westerse schatkist gehad, maar dat maakt de Eurocraten en NAVO pensioen-officieren natuurlijk niks uit.

We zullen moeten ondervinden hoe de komende maanden zich ontwikkelen. Eén ding wat zeker is, is dat het lang verwachte zomeroffensief nog bij lange na geen vruchten afwerpt. De Oekraïense soldaten zijn na weken proberen nog niet eens door de éérste Russische linies heen gebroken, ondanks veel materiële en menselijke slachtoffers aan alle kanten van het conflict. Een ding is zeker, deze oorlog is nog lang niet voorbij.

De Luipaarden van Abraham, a Challenger appears.

Het vorige artikel over de Russisch-Oekraïense oorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *