Julian Assange (Flickr: https://www.flickr.com/photos/55361146@N08/9260194206)

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Assange heeft naar verluidt een akkoord gesloten met de regering-Biden om schuld te bekennen aan een misdrijf voortvloeiend uit zijn rol in de grootste lekken van geheim Amerikaans overheidsmateriaal in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Volgens berichtgeving zal het departement van Justitie, onder leiding van procureur-generaal Merrick Garland, een gevangenisstraf van 62 maanden eisen tegen Assange. Daarmee klinkt het misschien alsof hij iets meer dan vijf jaar achter de tralies zou verdwijnen, maar niets is minder waar. Assange heeft al precies 62 maanden vastgezeten in een Britse gevangenis terwijl hij zijn uitlevering aanvocht. Dankzij het pleidooiakkoord mogen de vijf jaar die hij in het Verenigd Koninkrijk heeft vastgezeten meetellen in de tijd die hij heeft uitgezeten, waardoor hij de binnenkant van de Amerikaanse cel niet eens zal zien.

“Na meer dan vijf jaar in een cel van 2×3 meter, 23 uur per dag geïsoleerd, zal hij zich binnenkort herenigen met zijn vrouw Stella Assange en hun kinderen, die hun vader alleen van achter de tralies hebben gekend” WikiLeaks op X/Twitter

De berichtgeving vertelt ons verder dat hij onmiddellijk na zijn verschijning in de rechtbank zou mogen terugkeren naar zijn thuisland, Australië.

Het is echter nog niet volledig een gelopen race, een rechter moet het akkoord nog goedkeuren en dat is niet volledig gegarandeerd. Een rechter heeft eerder een sweetheart plea deal tussen het departement van Justitie en Hunter Biden, zoon van president Joe Biden, afgewezen, omdat deze veel te royaal was.

Aanklachten

In 2019 werd Julian Assange door een Grand Jury in Virginia op meer dan een dozijn feiten aangeklaagd voor het vermeend illegaal verkrijgen en verspreiden van geheime informatie over Amerikaanse militaire operaties in het buitenland. Voor al deze aanklachten tezamen riskeerde Assange meer dan 175 jaar gevangenisstraf. In de plaats daarvan zal hij voor een federale rechtbank op de Marianen, tussen Indonesië en Japan, verschijnen. Hier zal hij schuldig pleiten aan het overtreden van de Spionagewet van 1917.

Volgens de aanklagers heeft Assange personen gerekruteerd om “computers en/of op illegale wijze geheime informatie te verkrijgen en openbaar te maken.” Zijn meest prominente rekruut, Amerikaanse inlichtingenanalist Bradley Manning, een man die beweert een vrouw te zijn en nu Chelsea heet, werd in 2010 veroordeeld voor het lekken van honderdduizenden Amerikaanse militaire gegevens naar WikiLeaks. Hij werd veroordeeld tot meer dan drie decennia celstraf, maar president Barack Obama zette zijn straf al na zeven jaar om.

Assange zou volgens aanklagers hebben samengezworen van Manning om geclassificeerd materiaal te stelen en te verspreiden “tot op het GEHEIM-niveau”, een classificatie die aangeeft dat ongeoorloofde openbaarmaking van de informatie “naar verwachting ernstige schade aan de nationale veiligheid zou veroorzaken.”

Assange zat jarenlang verwikkeld in een juridische strijd over zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, waarbij hij in 2012 de Ecuadoraanse ambassade in London betrad. Hij kreeg politiek asiel in Ecuador en mocht voor onbepaalde tijd in de ambassade blijven. Na zeven jaar in de ambassade werd zijn asiel ingetrokken door toenmalig Ecuadoraanse president Lenín Moreno en werd hij door de Londense politie opgepakt en vastgehouden in HM Prison Belmarsh in London. Assange heeft die gevangenis nu verlaten om naar de Marianen te gaan en daar schuldig te pleiten.

Vrijheid

Terwijl de regering van de Verenigde Staten het heeft over nationale veiligheid en daarom Assange wilde vervolgen, zijn journalisten zeer verontrust. Meerdere nieuwsbronnen zijn tegen uitlevering. Dit is niet omdat ze het eens zijn met Assange of zijn acties, maar voor de veiligheid en vrijheid van journalisten. Volgens kranten als The Guardian is uitlevering slecht “voor zijn vrijheid en de onze,” daarnaast is het “een onrechtvaardige bedreiging voor de journalistiek, met wereldwijde gevolgen.”

Niet enkel nieuwsbronnen zijn tegen uitlevering, ook sommige regeringsleiders spreken zich uit. Duitse Bondskanselier Olaf Scholz gaf in april aan dat hij tegen uitlevering was. Ook hoopte Scholz dat zijn rechter werden gerespecteerd door het Britse systeem. Ook het parlement van Australië sprak zich uit tegen uitlevering en voor onmiddellijke terugkeer van Assange naar Australië. In een motie, gesteund door premier Anthony Albanese, werd in een stemming van 86-42 aangedrongen op het stoppen van de vervolging.

“Ik ben van mening dat het goed zou zijn als de Britse rechtbanken hem de nodige bescherming zouden verlenen, omdat hij vervolging in de VS moet verwachten, gezien het feit dat hij Amerikaanse staatsgeheimen heeft verraden. De kans om uitlevering te voorkomen is toegenomen omdat vertegenwoordigers van de Verenigde Staten de Britse rechters niet konden geruststellen dat de mogelijke straf binnen een kader zou vallen dat vanuit Groot-Brittannië aanvaardbaar is.” — bondskanselier Olaf Scholz

Nu Assange waarschijnlijk niet zal worden uitgeleverd komt de vraag wel bovendrijven of klokkenluiders wel op een normale manier te werk kunnen gaan. Assange was zelf niet echt een klokkenluider, maar ondersteunde ze. De afweging tussen nationale veiligheid en het informeren van de bevolking komt steeds vaker op. Veel kan al niet meer geheimgehouden worden, bijvoorbeeld door sociale media. Hoe moet worden gehandeld wanneer geheime informatie op legale wijze ter oren is gekomen? En hoe moet worden gehandeld wanneer informatie op illegale wijze ter oren is gekomen?

Is Julian Assange een nobele klokkenluider of een gevaar voor de nationale veiligheid? Naar mijn mening een beetje van beide. Het was goed dat Assange de aandacht wierp op verschillende misstanden van de Amerikaanse regering. Het was echter niet goed dat álles gepubliceerd werd. De informatie op zichzelf en een analyse daarvan had genoeg geweest. De rest van de gedeelde informatie en stukken waren in veel gevallen onnodig en schadelijk voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Nu is die nationale veiligheid niet altijd mijn hoogste zorg, maar de nationale veiligheid van de Verenigde Staten is tot een zekere hoogte verbonden met onze eigen nationale veiligheid. Ook door de NAVO.

VOLLEDIG STATEMENT WIKILEAKS:

“JULIAN ASSANGE IS VRIJ

Julian Assange is vrij. Hij verliet de maximaal beveiligde gevangenis van Belmarsh op de ochtend van 24 juni, na daar 1901 dagen te hebben doorgebracht. Hij kreeg borgtocht van het Hooggerechtshof in Londen en werd in de loop van de middag vrijgelaten op de luchthaven van Stansted, waar hij aan boord van een vliegtuig stapte en Groot-Brittannië verliet.

Dit is het resultaat van een mondiale campagne die zich uitstrekte van grassroots-organisatoren, persvrijheidsactivisten, wetgevers en leiders uit het hele politieke spectrum tot aan de Verenigde Naties. Hierdoor ontstond de ruimte voor een lange periode van onderhandelingen met het Amerikaanse ministerie van Justitie, wat leidde tot een deal die nog niet formeel is afgerond. Wij zullen zo snel mogelijk meer informatie verstrekken.

Na ruim vijf jaar in een cel van 2×3 meter, 23 uur per dag geïsoleerd, zal hij zich binnenkort herenigen met zijn vrouw Stella Assange en hun kinderen, die hun vader alleen van achter de tralies hebben gekend.

WikiLeaks publiceerde baanbrekende verhalen over corruptie bij de overheid en mensenrechtenschendingen, waarbij de machtigen verantwoordelijk werden gehouden voor hun daden. Als hoofdredacteur betaalde Julian zwaar voor deze principes en voor het recht van het volk om het te weten.

Terwijl hij terugkeert naar Australië bedanken we iedereen die ons heeft gesteund, voor ons heeft gevochten en zich volledig heeft ingezet in de strijd voor zijn vrijheid.

Julians vrijheid is onze vrijheid.

[Meer details volgen]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *