Hassan Nasrallah (khamenei.ir)

Hassan Nasrallah, de meesterterrorist die de afgelopen 32 jaar de Libanese terroristische organisatie Hezbollah leidde, is gedood in een Israëlische luchtaanval op het Hezbollah-hoofdkwartier in Beirut, Libanon. Dat bevestigen zowel de Israel Defence Force (IDF) en Hezbollah zelf. Met de dood van Nasrallah zijn alle hooggeplaatste Hezbollah-leden uitgeschakeld. 

Hassan Nasrallah leidde de terreurorganisatie Hezbollah, wat ook een politieke partij in Libanon is, sinds 1992. In deze tijd heeft hij Hezbollah uitgebouwd tot een beweging met politieke invloed. Sinds 1992 doet Hezbollah mee aan elke parlementsverkiezing in Libanon. Terwijl het beste verkiezingsresultaat in 2022 was, verloor Hezbollah en haar bondgenoten de meerderheid in het Libanese parlement. Door het complexe verkiezingssysteem van Libanon kon het zo zijn dat Hezbollah rond de 20 procent van de stemmen kreeg (waarmee ze in ons systeem 25 van de 128 zetels zouden winnen), maar alsnog de verkiezingen verloor en maar 15 zetels kreeg. De grootste partij, Libanese Strijdkrachten, won grofweg 12 procent (15 zetels), maar kreeg 19 zetels.

Sinds 2005 zit Hezbollah in de Libanese regering, maar wat velen niet weten is dat zuid-Libanon praktisch gezien een eigen land is. Hezbollah heeft de volledige controle over het zuiden van Libanon en heeft naar eigen zeggen rond de 100.000 strijders. Dat is groter dan het reguliere Libanese leger.

7 oktober

Sinds de terroristische aanval van Palestijnse terreurorganisatie Hamas op 7 oktober 2023, vuurt Hezbollah bijna dagelijks honderden raketten richting Israël af. De Joodse Staat heeft daarom 60 tot honderdduizend mensen moeten evacueren uit het noorden van het land. Deze mensen kunnen al bijna een jaar lang niet terug naar huis. Israël heeft lange tijd niet heel daadkrachtig gereageerd op de aanvallen van Hezbollah, maar het was duidelijk dat ze iets groters aan het voorbereiden waren.

Dat bleek vorige week, toen duizenden piepers (pagers) ontploften in Libanon. Israël had het communicatienetwerk van Hezbollah zodanig gehackt, dat leider Nasrallah in februari opriep om af te stappen van de nieuwere technologie en terug te gaan naar een piepersysteem. Het bleek dat een recente levering aan Hezbollah was besteld bij een bedrijf dat was opgericht door de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst Mossad in samenwerking met andere inlichtingendiensten, zoals Shin Bet. Deze piepers hadden explosief materiaal ingebouwd, zodat ze door Israël op afstand tot ontploffing konden worden gebracht.

Het was mogelijk de meest precieze aanval in moderne oorlogsvoering. Enkel Hezbollah-strijders hadden deze apparaten en daarmee kon met vrij grote zekerheid worden gezegd dat er geen onschuldige slachtoffers zouden vallen. Ongeveer rond dezelfde tijd ontploften bijna drieduizend piepers. Nasrallah riep toen op om terug te vallen naar plan B: walkie talkies. Echter waren deze walkie talkies op dezelfde wijze verkregen en ontploften deze niet lang daarna ook.

Als reactie op deze hilarische aanval van Israël, waarbij veel ballen zijn afgeblazen en er dus veel onbevredigde maagden in hun hemel zullen zijn, vuurde Hezbollah wederom honderden raketten af. Maar de precisiebombardementen van Israël raakten de hoogste leiders van Hezbollah. In twee weken heeft de IDF bijna de volledige commandostructuur van Hezbollah uitgeschakeld. Er waren er nog twee over: Abu Ali Rida, commandant van de “Bader”-eenheid en leider Hassan Nasrallah.

Nasrallah naar Allah

Het hoofdkwartier van Hezbollah bevond zich ondergronds, onder woongebouwen in Dahiyeh, zuid-Beirut. De operatie die van start ging kreeg de naam “Nieuwe Orde”. Legerwoordvoerder luitenant-kolonel Nadav Shoshani heeft verklaard dat de luchtaanval op Nasrallah kon plaatsvinden door jarenlange opsporing van hem, samen met “real-time inlichtingen”. Israël kon volgens hem zijn dood bevestigen door middel van verschillende soorten inlichtingen, maar hij weigerde uiteraard om verder op de details in te gaan.

„De aanval werd uitgevoerd terwijl de top van Hezbollah op hun hoofdkwartier was en bezig was met het coördineren van terroristische activiteiten tegen de burgers van de staat Israël” — Israeli Defence Force (IDF)

Zaterdagmiddag kwam dan eindelijk de bevestiging vanuit Hezbollah.

„Sayyed Hassan Nasrallah, de secretaris-generaal van Hezbollah, sloot zich aan bij zijn metgezellen, de grote en onsterfelijke martelaren wier reis hij bijna dertig jaar lang leidde, waarin hij hen van overwinning naar overwinning leidde, als opvolger van de meester van de martelaren van het Islamitische Verzet in 1992 tot de bevrijding van Libanon in 2000 en tot de door God gesteunde overwinning in 2006 en alle andere veldslagen.” Eer en verlossing, leidend tot de strijd om steun en heldendom ter ondersteuning van Palestina, Gaza en de onderdrukten Palestijnse volk.” — Hezbollah, verklaring.

De verklaring voegde verder nog toe dat de condoleances uitgingen naar de leider van Iran, Ayatollah Khamenei. Nasrallah heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Hezbollah volledig gesteund wordt door de Islamitische Republiek Iran en dat zij zonder haar niet kan bestaan.

Hoewel ze aangeven dat het ‘verzet’ doorgaat, valt nog maar te bezien of de opvolging van Nasrallah goed geregeld kan worden. Het zal niet de eerste keer zijn dat een beweging uiteenvalt door interne conflicten. Wie gaat Nasrallah opvolgen? Zijn er nog capabele mensen? Kan Israël dit machtsvacuüm niet heel goed gebruiken?

Een grondoffensief in Libanon lijkt aanstaande. Op deze manier heeft Israël in twee weken tijd de volledige commandostructuur uitgeschakeld, een machtsvacuüm gecreëerd én grofweg 3000 strijders permanent ongeschikt gemaakt.

Een dergelijk offensief kan werkelijk elk moment starten. Wanneer het start zullen de ‘usual suspects’ uiteraard weer ‘GENOCIDE’ schreeuwen. Bedenk uzelf: wat verlangt u zelf dat Nederland doet, wanneer zij dagelijks met honderden raketten bestookt wordt? Juist, dan wilt gij ook dat óns land keihard terugslaat. Dan wilt gij ook dat die vijand zo snel mogelijk uitgeschakeld is. Pas dan geen dubbele standaard toe wanneer het gaat om een Joodse staat.

Na alles is Nasrallah als een malle en met knallen nu naar Allah teruggevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *