Vicepresident Vance beëdigt Pete Hegseth als minister van Defensie (Office of the Vice President of the United States)

Pete Hegseth, president Trump’s keuze voor minister van Defensie, is door de Senaat goedgekeurd en is begonnen als minister van Defensie. Hegseth was een presentator bij Fox News, maar belangrijker: hij dient zelf ook in het leger en is reservist bij de Nationale Garde.

Pete Hegseth was een van de meest controversiële keuzes van president Donald Trump voor zijn kabinet. Velen vonden het maar raar dat de president een Fox News presentator zou kiezen voor een belangrijke rol als minister van Defensie. Maar Trump heeft daar goed over nagedacht. Hij wilde iemand met de nodige ervaring in het leger én iemand die verandering kon brengen, omdat hij geen Washington insider is, maar daar juist buiten staat. In dat opzicht was Hegseth de perfecte keuze voor deze post.

Zijn goedkeuringsproces in de Senaat verliep echter wel wat stroef. Er was tot het laatste moment geen duidelijkheid wie er nou precies tegen hem zouden stemmen. Uiteindelijk was de uitslag 50-50, en moest vicepresident J.D. Vance de impasse doorbreken. Dit was daarmee ook de eerste impasse die vicepresident Vance tijdens zijn korte ambtstijd heeft doorbroken. Zijn voorganger, oud-vicepresident Kamala Harris, was trots op alle impasses die zij heeft moeten doorbreken tijdens het Biden-tijdperk, maar vele daarvan waren zeer controversieel en soms ronduit desastreus, zoals de Inflation Reduction Act.

Wie stemden er tegen?

Zoals in een eerder artikel is vermeld is Hegseth een veteraan wiens hart daadwerkelijk bij het leger ligt. Hij gelooft ook in de ‘Vrede door Kracht’-doctrine waar Trump mee zwaait. Een doctrine die vooral verwant is aan president Ronald Reagan. De terugkeer van deze Reaganeske vorm van buitenland- en defensiebeleid is een gezonde kans voor meer vrede. We zagen ook in Trump’s eerste termijn dat het aantal oorlogen afnam en dat de wereld enigszins in de buurt kwam van vrede.

De nominatie van Hegseth brengt ook een einde aan de woke-brigade binnen het Pentagon en de andere lagen van het Amerikaanse leger. Hij zei in een recente podcast dat elke ‘generaal, admiraal, of wie er dan ook met DEI [Diversity, Equity and Inclusion] te maken heeft’ ontslagen moet worden. Daarnaast hield hij de gemoederen goed bezig nadat hij aangaf dat vrouwen niet in gevechtsposities zouden moeten dienen, omdat dat het leger niet ‘effectiever’ of ‘dodelijker’ heeft gemaakt.

Hegseth wilde namens de Minnesota Nationale Garde dienen tijdens de inauguratie van President Biden in 2021, maar werd tegengehouden vanwege het dragen van twee tattoos. De ene tattoo is van het Kruis van Jeruzalem en de andere is een Latijnse tekst, ‘Deus Vult’, wat iets mag betekenen als ‘het is Gods wil’. Deze strijdkreet werd gebruikt door de Kruisvaarders bij het starten van de eerste Kruistocht door Paus Urbanus II. Maar verschillende zogenaamde experts suggereren dat het een extremistische uiting is die wordt gebruikt door rechtse Christenenen, Christelijk nationalisten, maar ook door neonazistische en blanke ‘supremacistische’ groeperingen.

Sen. Susan Collins (R-ME), Sen. Lisa Murkowski (R-AL) en Sen. Mitch McConnell (R-KY) stemden tegen Hegseth’s benoeming. Alle Democratische senatoren stemden tegen hem. Maar waarom deze Republikeinen? Mitch McConnell lijkt hiermee een statement af te geven aan president Trump, met wie hij eerder redelijk had samengewerkt, maar waarmee de relatie in recente tijden toch meer ijzig werd. Trump en McConnell hebben niet precies dezelfde meningen en McConnell had het er eerder nog over dat hij geloofde dat Trump geen president meer moest worden.

De redeneringen van de senatoren Murkowski en Collins zijn iets beter te volgen. Zij hebben het namelijk over bedenkelijke aantijgingen aan het adres van Hegseth over bijvoorbeeld drankmisbruik en misbruik van zijn ex-vrouw. Hegseth ontkent de aantijgingen en ook zijn ex-vrouw heeft iets soortgelijks verklaard, maar dit was niet genoeg voor deze twee senatoren. Collins heeft ook nog een politieke reden. Zij is namelijk senator namens Maine, een staat die doorgaans met een ruime marge naar de Democraten gaat, dus ze zit, electoraal gesproken, in een lastige positie.

Hegseth is begonnen

Vicepresident J.D. Vance heeft Pete Hegseth gisteren ingezworen als de nieuwe minister van Defensie. Hij kan dus nu beginnen aan het karwei en het inlossen van beloftes die hij in de aanloop naar zijn goedkeuring heeft gemaakt. Zo komt er hopelijk een einde aan de Woke-gekte in het leger en wordt het Reaganeske ‘Peace through strength’ weer het motto van het Pentagon.

De kersverse minister van Defensie begon zijn korte speech met de woorden

„Alle lof en glorie aan God. Zijn wil geschiede, en we zijn dankbaar dat we hier zijn, en zoals ik in mijn hoorzitting zei, het waren Jezus en Jenny [zijn vrouw], ik zou hier niet zijn zonder jou, lieverd.”

Volgens Hegseth wil hij drie principes naar het Pentagon brengen. Het herstellen van de krijgshaftige ethos in alles wat het leger doet, het heropbouwen van het leger en het opnieuw invoeren van afschrikking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *