In het Huis van Afgevaardigden is een nieuw amendement op de grondwet ingediend. Met deze wijziging zou een Amerikaanse president in totaal drie termijnen kunnen dienen, maar niet meer dan twee achter elkaar.
Rep. Andy Ogles (R-TN) heeft een Grondwetswijziging ingediend welke het mogelijk maakt voor een President van de Verenigde Staten om in totaal drie termijnen te dienen. Op dit moment is de termijnlimiet nog twee termijnen in totaal. Deze wijziging wil dat dus veranderen.
Nu er afscheid is genomen van oud-president Joe Biden en president Trump weer in het Witte Huis zit, denkt de Republikein dat het tijd is voor een nieuwe grondwetswijziging. Hij gelooft namelijk dat Trump de enige persoon is die Amerika op dit moment kan redden, en zou hem daarvoor graag de mogelijkheid van een derde termijn willen geven. Een derde termijn is volgens de Grondwet momenteel nog onmogelijk, maar de Republikein wil dat veranderen.
Kans van slagen
Hoe ver het amendement gaat komen is nog onduidelijk. Het kan een simpele eenmansactie zijn, zonder de steun die breed genoeg is om het door het Huis en de Senaat te loodsen. Daarnaast moeten driekwart van de staten het aanvaarden, en aangezien 20 van de 50 staten een Democratische legislatuur hebben, lijkt dat onwaarschijnlijk.
Er zijn ook staten met een gesplitste meerderheid, lees: de ene partij heeft een meerderheid in het Huis en de ander in de Senaat. Dit is op dit moment het geval in Pennsylvania. Ook zijn er staten met gesplitste overheid. Arizona en Kentucky bijvoorbeeld hebben een Republikeinse meerderheid in de legislatuur en een Democratisch gouverneur. Nevada en Virginia precies omgekeerd. Daar is nog een staat bij gekomen. Sinds de verkiezingen van 2024 heeft North Carolina namelijk een Democratisch gouverneur.
De kans van slagen is dus vrij klein, maar het levert wel weer de nodige ophef en nieuwskoppen op. Wen er maar aan, dit soort dingen gaan vier jaar lang gebeuren. Trump is al bezig met Amerika radicaal bij te sturen. Zijn ‘MAGA-schoktherapie’ lijkt nu al effect te hebben. Hij heeft het World Economic Forum (WEF) deze week ook in nette termen verteld dat ze er niet toe doen. De grootste veranderingen moeten nog komen, maar een grondwetswijziging lijkt daar geen deel van uit te gaan maken.
22e Amendement
Nadat president Franklin D. Roosevelt stierf, werd er al direct geopperd een limiet te stellen op het aantal termijnen die een president kan dienen. President Roosevelt was namelijk vier maal gekozen tot president. Zijn ambtstijd strekte van 1933 tot 1945, toen hij stierf. Eigenlijk zou Roosevelt nog tot 1949 in het Witte Huis hebben gezeten, als hij zijn vierde termijn af kon maken.
Tot die tijd was er een ongeschreven regel, een soort conventie. Amerikaanse presidenten zouden hooguit twee termijnen dienen. Dit is een traditie die net zo oud is als de republiek zelf. De eerste Amerikaanse president, George Washington, heeft twee termijnen gediend, omdat, zo vond hij zelf, macht anders te lang bij één man gevestigd is. Hij heeft daarmee de traditie het leven in geblazen. Elke president na hem heeft zich aan deze traditie gehouden. Er waren wel enkele presidenten die openlijk hebben geflirt met een derde termijn, maar deze dromen werden geen werkelijkheid. Tot president Roosevelt in 1940 tot een derde termijn werd gekozen.
Onder zijn opvolger, president Harry Truman, werd in het Congres daarom een amendement aangenomen wat het aantal termijnen aan banden legde. In 1951 ging het amendement in. Er werd wel een soort grootvaderclausule ingebouwd. Via deze clausule werd zittend president Truman uitgezonderd van de regels in het 22e amendement. Hij had dus voor een derde termijn kunnen gegaan, de laatste termijn van Roosevelt meegerekend. Dit heeft hij niet gedaan omdat hij uiterst onpopulair was aan het einde van zijn eerste gekozen termijn.
Daarna zijn alle president gehouden aan twee termijnen. En bijna elke president sindsdien had ook geen termijn meer kunnen krijgen. Presidenten Eisenhower, Nixon, Reagan, Clinton, Bush (43) en Obama konden niet meer voor herverkiezingen gaan. De presidenten Jimmy Carter, George H.W. Bush en Joe Biden konden dat nog wel. Echter is de enige van deze presidenten die nog leeft oud-president Biden. Theoretisch gezien zou oud-president Biden de volgende keer nog mee kunnen doen, maar er bestaat een grote kans dat hij zo lang niet meer leeft.