PVV-leider Geert Wilders heeft gemeld dat hij aangifte gaat doen van het lekken van zijn reisplannen naar Israël. Wilders zou op uitnodiging van de partij van premier Netanyahu een bezoek brengen, maar deze informatie is naar de pers gelekt. Het lekken van de plannen brengen Wilders en zijn beveiligers in gevaar.
Wilders trok na het lekken naar X om te melden dat het “totaal onacceptabel” is dat deze informatie is gelekt. De PVV-leider meldde dat het lekken is gebeurd nadat de Nederlandse ambassade in Israël was geïnformeerd van de reisplannen.
Volgens berichtgeving van NRC was Wilders van plan Israël te bezoeken. Daar zou hij vermoedelijk ook de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever aandoen. De leider van de grootste coalitiepartij zou zijn uitgenodigd door Likud, de partij van de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu. Het is nog onduidelijk of Wilders nog steeds van plan is naar Israël te gaan, daarover heeft Wilders nog niks gemeld, maar het kabinet is kritisch.
Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) heeft gezegd dat hij de voorgenomen reis met het kabinet wil bespreken, omdat het volgens hem in strijd zou zijn met de richtlijnen die de vier coalitiepartijen hebben afgesproken. Minister Veldkamp zegt dat hij “geen formele aankondiging” heeft gekregen van het voorgenomen bezoek. Verder stelt de minister dat deze reis haaks staat op het kabinetsbeleid.
„[…] Het kabinet kan leden van de Tweede Kamer niet voorschrijven wat zij al dan niet doen.” — Minister Veldkamp, in een brief aan de Kamer.
Arrestatiebevel
De voorgenomen reis van Wilders werd vandaag nog controversiëler, nadat het Internationaal Strafhof, gezeteld in Den Haag, een arrestatiebevel afkondigde voor onder andere de Israëlische premier Netanyahu. De andere arrestatiebevelen zijn tegen voormalig Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en een van de masterminds van de Hamas-aanvallen Mohammed Deif.
Minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp gaf vandaag aan de Tweede Kamer aan dat Nederland het ICC-arrestatiebevel zou uitvoeren.
„Nederland werkt volledig samen met het Internationaal Strafhof.” — Minister Veldkamp
Nederland kan pas tot een arrestatie overgaan als de verdachten, dus Netanyahu, Gallant en/of Deif, zich op Nederlandse grond begeven en er een verzoek ligt om ze te arresteren. De regering heeft deze verplichting vanwege onze handtekening onder het Statuut van Rome, de basis van het ICC.
Het kabinet heeft, bij monde van minister Veldkamp, al aangekondigd dat Nederland alle “niet-essentiële contacten” niet meer zal aangaan met Netanyahu en Gallant.
Netanyahu en Gallant worden verdacht van het inzetten van uithongering als een wapen in de oorlog, wat een oorlogsmisdaad zou zijn, en “moord, vervolging en andere onmenselijke daden” die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. Het is nog maar de vraag in hoeverre dit bevel zal worden uitgevoerd. De Verenigde Staten hebben laten weten dit bevel als niet-legitiem te zien. De VS zijn ook geen lid van het Internationaal Strafhof, omdat zij het Statuut van Rome nooit hebben ondertekend.
Israëlische reactie
De Israëlische president, Isaac Herzog, is absoluut geen vrienden met premier Netanyahu of voormalig minister Gallant, maar heeft de bevelen op X al veroordeeld. Daar noemde de president het belachelijk dat dit bevel is uitgevaardigd. Ook noemde hij vandaag een zwarte dag voor rechtvaardigheid en de mensheid. Deze beslissing is genomen “te kwader trouw”, wat een “universeel lachertje maakt” van universele gerechtigheid.
„Het negeert de benarde situatie van de 101 Israëlische gijzelaars die door Hamas in Gaza in brute gevangenschap worden gehouden. Het negeert het cynische gebruik van Hamas van zijn eigen mensen als menselijk schild. Het negeert het fundamentele feit dat Israël op barbaarse wijze is aangevallen en de plicht en het recht heeft om zijn volk te verdedigen. Het negeert het feit dat Israël een levendige democratie is, die handelt onder het internationaal humanitair recht en er alles aan doet om te voorzien in de humanitaire behoeften van de burgerbevolking.” — President Isaac Herzog (Israël)
Ook alle politiek leiders in de Knesset, van coalitie- tot oppositiepartijen hebben het bevel veroordeeld. voormalig premier Naftali Bennett noemde viel het ICC aan.
„De arrestatiebevelen van het ICC zijn niet zozeer een schande voor de Israëlische leiders, maar voor het ICC zelf en zijn leden. […] Alle Israëliërs, links en rechts, staan achter de oorlog. Het doel ervan is om de ontvoerde Israëliërs te bevrijden, Hamas te vernietigen en de veiligheid in Israël te herstellen.” — Oud-premier Naftali Bennett
Ook oppositieleider Yair Lapid, wellicht de grootste vijand van premier Netanyahu, die telkens probeert de regering-Netanyahu weg te krijgen, heeft de actie veroordeeld. Lapid trok, net als de voorgaande commentatoren, naar X om onvrede te uiten over de beslissing van het in Den Haag gevestigde ICC.
„[Ik veroordeel] de beslissing van de rechtbank in Den Haag, Israël verdedigt zijn leven tegen terroristische organisaties die onze burgers hebben aangevallen, vermoord en verkracht, deze arrestatiebevelen zijn een beloning voor terrorisme.” — Oppositieleider Yair Lapid
Hoe andere landen reageren op het arrestatiebevel en of Wilders zijn reis naar Israël nog door laat gaan zijn nog onduidelijk. Duidelijk is echter wel, dat de gemoederen weer hevig worden beziggehouden door alle recente ontwikkelingen. Zowel in de Nederlandse politiek als de situatie in het Midden-Oosten.